Cepli Poğaça
Merhabalar sevgili dostlar,
bugün kahvaltıya, sahura, beslenme çantasına, pikniğe yapabileceğinizçocuklarında çok seveceği şahane tarifle sizlerleyim 'cepli poğaça' :) Bizim evdekiler bayıldı. Hatta ertesi güne kalanlardan da tost yaptım sonuç muhteşem 😍
Malzemeler:
1 su bardağı ılık süt
1 su bardağı ılık su
2 tatlı kaşığı şeker
1 paket yaşmaya
1 su bardağı sıvıyağ
1 tatlı kaşığı tuz
8 su bardağı un
2 yumurta (birinin sarısı üzerine)
İçi için:
dilimlenmiş salam
dilimlenmiş kaşar peyniri
domates
marul
Yapılışı :
su, süt, şeker ve mayayı yoğurma kabına alıp karıştırıyoruz . 15 dakika ön maya oluşması için bekletiyoruz.
köpük köpük olan karışımımıza sıvıyağ, yumurta ve tuz ekleyip karıştırıyoruz. üzerine elenmiş unumuzu yavaş yavaş ekliyoruz. her un farklı olduğu için önce 7 bardak un koyup kıvamına göre un eklemeye devam edersek çok daha iyi olacaktır.
ele yapışmayan kulak memesi kıvamına yumuşak bir hamur elde ediyoruz. ne kadar yumuşak hamur olursa o kadar güzel kabarır unutmayın!
hamurumuzu iyice karıştırdıktan sonra tezgaha alıp güzelce pürüzsüz bir kıvam alana kadar yoğuruyoruz. tekrar yoğurma kabına alıyor ve hava almayacak şekilde kapatarak ılık bir ortamda yarım saat mayalandırmaya bırakıyoruz.
iki katı kabaran hamurumuzu tezgaha alıp havasını çıkartmak için bir kaç kez katlıyoruz.
daha sonra eşit şekilde 10-12 bezeye ayırıyoruz.
her bir bezeyi tatlı tabağı büyüklüğünde yuvarlak olarak açıyoruz. ve ortadan ikiye sonra tekrar ikiye katlayarak yağlı kağıt serdiğimiz tepsimize aralıklı olarak diziyoruz.
20-25 dk kadar tepsi mayası için üzerini örtüp bekletiyoruz. sürenin sonunda üzerlerine yumurta sarısı ve isteğe göre susam, çörekotu serperek önceden ısıtılmış fansız 180 derece fırında 35-40 dakika pişiriyoruz. ilk sıcağı gittikten sonra aralara birer dilim domates, marul, kaşar peyniri ,salam ya da canınız ne isterse dolduruyoruz... afiyet olsun 😘
Yorumlar
Yorum Gönder